SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

FEDAİLU’S-SAHABE BAHSİ

<< 2510 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

176 - (2510) حدثنا محمد بن المثنى ومحمد بن بشار (واللفظ لابن المثنى). قالا: حدثنا محمد بن جعفر. أخبرنا شعبة. سمعت قتادة يحدث عن أنس بن مالك؛  أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال "إن الأنصار كرشي وعيبتي. وإن الناس سيكثرون ويقلون. فاقبلوا من محسنهم واعفوا عن مسيئهم".

 

{176}

Bize Muhammed b. Müsennâ ile Muhammed b. Beşşâr rivayet ettiler. Lâfız İbni Müsennâ'nındır. (Dedilerki): Bize Muhammed h. Ca'fer rivayet etti. (Dediki): Bize Şu'be haber verdi. (Dediki): Katâde'yi Enes b. Mâlik'den rivayet ederken dinledim ki, Resûlullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Şüphe yok ki, ensâr benim midem ve dolabımdır. Gerçekten insanlar çoğalıp azalacaklardır. Binâenaleyh siz onların iyilik edenlerinden kabul edin! Kötülük edenlerinden affeyleyin!»  buyurmuşlar.

 

 

İzah:

Bu rivayetleri Buhari «Kitâbu'l-Meğâzi», «Kitâbu-Menâkıbi-l-Ensâr» ve «Kitâhu't-Tefsir»'de tahric etmiştir.

 

Hz. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gelen kadın ya Ümmü Süleym gibi bir mahremi idi, yahut buradaki başbaşa kalmaktan murâd; herkesin göreceği bir yere çekilerek, kadının gizli bir şeyler sormasıdır. Mutlak surette halvet değildir. Çünkü hiç kimsenin görmediği bir yerde ecnebi bir kadınla başbaşa kalmak haramdır.

 

Keriş: işkembe veya mide demektir. Kaadi İyâd: «Kuşun kursağı ne ise, insanın kerişi de odur.» demiştir.

 

Aybe: İçine elbise konan dolap ve benzeridir.

 

Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu sözleriyle ensârın kendisine hususiyet ve yakınlıklarını anlatmak istemiştir. Übbi diyorki: «Bu yakınlığı mide ile temsil etmek, onsuz yaşanmıyacağı içindir. Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ben ensârsız olamam, demek istemiştir.

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ensârın çoğalıp azalacaklarını haber vermesi mucizelerinden biridir. Onların kötülük edenlerinin affını istemesi had icâb etmeyen kusurlarına râcidir.

 

Bu hadisler ensârı kiramın faziletlerine delildirler.